Zeewierbouillon en –mayonaise, of liever zeewierkoekjes?

Zo’n 70% van ons aardoppervlak is bedekt met water. Terwijl we proberen om elke vierkante meter vruchtbaar land optimaal te benutten voor onze voedselvoorziening, blijft deze zoute hulpbron grotendeels onbenut. Het potentieel van mariene voedselproductie is nochtans groot, en algen maken een aanzienlijk deel uit van dat potentieel, maar zeker in Europa worden ze amper ingezet in de voedingsindustrie. Daar wil het ValgOrize-project mee verandering in brengen. En, niets beter om de consument te overtuigen dan een lekkere smaak. Daarom gingen de partners binnen dit project via een hele reeks smaaktesten op zoek naar de lekkerste, best ruikende en aantrekkelijkst uitziende algensoorten voor de Europese voedingsmarkt.

Een experten-smaakpanel werd wekenlang opgeleid om de geuren en smaken van algen eenduidig te analyseren en identificeren. Zo konden zij uiteindelijk in een reeks smaaktesten de textuur, de geur, het mondgevoel en de smaak van verschillende soorten micro- en macroalgen, op verschillende manieren bereid, zo objectief mogelijk beschrijven. Daarna werden de meest umami, bitter, krabachtig en floraal smakende en geurende algen geselecteerd voor de respectievelijk meest geschikte toepassingen: een florale geur en zoete smaak kan bijvoorbeeld uiterst geschikt zijn om koekjes mee te bakken, een krabachtige smaak is dan weer ideaal voor verwerking in (vegan) zeevruchten-gerechten. Een heel aantal “gewone” - niet vooraf opgeleide - consumenten, die enkele bereidingen mochten proeven in een volgende reeks smaaktesten, reageerden alvast enthousiast, en bepaalde bereidingen blijken zeer interessant voor mogelijke verdere productontwikkeling. Stap voor stap zullen op deze manier meer en meer zeewier- en microalgen-bereidingen met een lekkere smaak op de Europese markt kunnen komen.

veganaises met zeewier
veganaises met zeewier

Anna Gryseels, project manager bij Colruyt Group: "We weten dat zeewieren en microalgen veel gezondheids- en andere voordelen hebben, en zouden ze als bedrijf dan ook graag toegankelijker maken voor de consument. We hebben, ook uit het onderzoek, al gezien dat dat voorlopig nog een moeilijkere stap is. Daarom is de samenwerking met ILVO zo interessant voor Colruyt Group; wij kunnen meekijken op welke manier algen aantrekkelijker kunnen gemaakt worden voor de consument en wat de praktijktoepassingen zijn."

ValgOrize wordt gecoördineerd door ILVO, en werd officieel gelanceerd in februari 2019. In mei 2022 werd een stakeholderevent georganiseerd voor geïnteresseerde voedselproducenten in de Food Pilot van ILVO en Flanders’ Food in Melle.

partners ValgOrize