Biogene riffen beschermen de kust

coastbusters

In project Coastbusters en het vervolg Coastbusters 2.0 wordt gezocht naar ecosystem-gebaseerde kustverdediging. Doel is om natuurlijk riffen aan te leggen van organismen die de zeebodem stabiliseren, zoals mosselen, schelpkokerwormen en zeewier. Biogene riffen die kusterosie op een meer duurzame manier zullen beheren, zijn als concept erg innovatief. Maar ze zijn nodig want traditionele oplossingen met zeeweringen zoals dijken, golfbrekers en strandhoofden in hun eentje zullen ons in de toekomst onvoldoende beschermen tegen stranderosie. Het is niet duurzaam om die zeeweringen eindeloos te blijven verhogen om het overstromingsgevaar in te dijken. Ze zijn ook erg duur, en ze werken verstorend op het kustmilieu. Biogene riffen dus zijn een belangrijke toevoeging aan ons arsenaal van kustverdedigingstechnieken.

Het project valt op door de mate van innovatief en transdisciplinair denken, en door de bijzonder hechte samenwerking tussen bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Projectleider Thomas Sterckx:Wij verwachten dat de inzichten opgedaan in onze piloottests een competitieve valorisatie van duurzame technieken kunnen opleveren voor de betrokken industriële partners, ook internationaal. De partners genereren een uitzonderlijk kennispakket.”

Caroline Ven (Blauwe Cluster): “Kustverdediging is een van de grote uitdagingen voor de blauwe economie in de komende decennia. De klimaatverandering noopt tot maatregelen die ons beter beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel en van hevigere stormen. De partners van de Blauwe Cluster gaan schouder aan schouder voor innovatieve, duurzame oplossingen.

Bovendien combineert het project experimenten en metingen in laboratoria met proefopstellingen op zee. Een bijzondere uitdaging, maar volledig binnen de geest van een Living Lab.

Coastbusters won in 2020 de Award voor Blue Innovation Swell van De Blauwe Cluster. Bekijk de video: